Mütəxəssislər bildirirlər ki, turpu istehlak etmək mədə-bağırsaq xəstələri üçün zərərli qida ola bilər.Buna da turpun tərkibində sulfoksidlərin(uçucu yağlar) olması ilə əlaqədardır. Bu yağlar mədə şirəsinin və xlorid turşusunun hipersekresiyasına səbəb ola bilər ki, bu da mədə xorası yarada və onu kəskinləşdirə bilər.
Faktmedia.az xəbər verir ki, buna baxmayaraq tibb elm adamları bildirirlər ki, sağlam insanlar üçün turp faydalı məhsuldur və tərkibində immunitet sistemini gücləndirməyə, həzmi yaxşılaşdırmağa və qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edən çoxlu vitaminlər, minerallar və antioksidantlar var. Bundan əlavə, turp bədəndən toksinləri çıxarmağa və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.
“Əgər mədə-bağırsaq traktında problem yoxdursa, o zaman pəhrizinizə turp daxil edə bilərsiniz. Onu salatlara, qəlyanaltılara əlavə etmək və ya ayrı yemək kimi istehlak etmək olar. Bununla belə, onu çox miqdarda istifadə etməməlisiniz, çünki bu, arzuolunmaz nəticələrə səbəb ola bilər.Ümumiyyətlə, turp sağlamlığınızı və rəqəminizi yaxşılaşdırmağa kömək edə biləcək sağlam bir qidadır”,- deyə araşdırmanın müəllifləri əlavə ediblər.
Qeyd edək ki, həkimlərin sözlərinə görə mədə-bağırsaq traktınızla bağlı probleminiz yoxdursa, o zaman məqbul miqdarda turp istehlak edə bilərsiz.
Xəyalə Xəlilova