Yenidən qızdırılan yumurta, düyü, kartof və ispanaq ağır qida zəhərlənməsinə, sinir sisteminin zədələnməsinə və hətta xərçəngə səbəb ola bilər.
Faktmedia.az xəbər verir ki, Avstraliyalı dietoloq Kim Lindsay Daily Mail-ə müsahibəsində bəzi məhsulların ölümcül təhlükəsindən danışıb.
Lindsay xəbərdarlıq edib ki, təkrar isidilmiş yeməklər sağlamlıq üçün təhlükədir. Onun sözlərinə görə, quru taxıl bitkilərdə bakteriyalarının sporları var ki, onlar hətta termiki emal zamanı da ölmürlər. Zəhərlənmə riskini azaltmaq üçün Lindsay qranulları qaynatmadan əvvəl yaxalamağı və hazır olan kimi yeməyi məsləhət görüb. Həmçinin, bir gün qalmış kartof və kartof püresinin yeməyi zərərlidir deyə diyetoloq qeyd edib. O izah edib ki, köklər sinir sisteminə təsir edən xəstəlik olan botulizmə səbəb olan bakteriyaları çoxaldır.
Lindseyin fikrincə, zəhərlənməyə və hətta xərçəngə səbəb ola biləcək başqa bir qida ispanaqdır. Mütəxəssisin sözlərinə görə, tərkibində özlüyündə zərərsiz olan nitratlar var, lakin qızdırıldıqda və ağızda olan bakteriyalarla qarşılıqlı əlaqədə olduqda, onlar kanserogen olan nitritlərə çevrilə bilər. Nitratlar turp, yerkökü, Çin kələmi və şalğamda da olur. Lindsi əlavə edib ki, xərçənglə yanaşı, ispanaq yarpaqları qida ilə yoluxan ən təhlükəli xəstəliklərdən birinə - listerioza səbəb ola bilər. Onun sözlərinə görə, yoluxma üçün ən böyük risk mağazadan alınan hazır salatlardır.
Havar Şəfiyeva